Εκπαιδεύοντας Τους Γιους Μου


μπουγάδα


Όταν η γυναίκα εργάζεται είναι καλό.
Όταν η γυναίκα που εργάζεται είναι παντρεμένη, είναι καλό και κακό.

Όταν η γυναίκα που εργάζεται είναι παντρεμένη και μάνα.. τότε είναι αναγκαίο κακό.
Όταν η γυναίκα που εργάζεται είναι παντρεμένη και μάνα αποκλειστικά αγοριών τότε αυτό  είναι πρόβλημα που, για να μην τρελαθείς,  επιβάλλεται να βρεις άμεσα την λύση του.

Έτσι κι εγώ ξεκίνησα από μικρά να τους εκπαιδεύω..  στρώσιμο κρεββατιών, μάζεμα του δωματίου και των παιχνιδιών τους, στρώσιμο και μάζεμα του τραπεζιού..
Προς Θεού δεν ισχυρίζομαι πως υπάκουαν δίχως αντίρρηση σε όλα αυτά.. έπρεπε να επιμείνω, τις περισσότερες φορές να γκρινιάξω, να βάλω τις φωνές, να κλαφτώ που είμαι κουρασμένη, που ξενυχτάω, που θα αρρωστήσω, που δεν με λυπούνται, που θα πεθάνω βρε και θα σας φάνε τα σκουλήκια.. και άλλα τέτοια παιδαγωγικά και όμορφα..

Και η εκπαίδευση εμπλουτιζόταν όσο μεγάλωνε η ηλικία, έτσι σταδιακά προστέθηκαν και άλλες «δραστηριότητες» καθώς και η συμμετοχή στην σαββατιάτικη καθαριότητα του σπιτιού που περιλαμβάνει τζάμια, βεράντες, ξεσκόνισμα και όλα τα συναφή.
Εκεί, η αλήθεια είναι, πως τους ήρθε ολίγον ντουβρουτζάς.. είχαμε κάτι μούτρα .. κάτι μουρμουρητά.. κάτι νευράκια..  κάτι σιγανοτραγουδίσματα «μη βροντοχτυπάς τις χάντρες η δουλειά κάνει τους άντρες, το γιαπί, το πηλοφόρι, το μυστρί», όταν όμως αντιλήφθηκαν πως ποσώς με επηρεάζουν και πως η επιμονή μου είναι γαϊδουρινή,  δεν είχαν άλλη λύση από το να το πάρουν απόφαση.

Θα σου εμπιστευτώ πως στην αρχή ήταν πολύ εκνευριστικό καθώς στο ξεκίνημά τους ήταν λίγο άτσαλοι και έπρεπε να δείχνω υπομονή και κατανόηση (τα οποία δεν με χαρακτηρίζουν και πολύ ως άνθρωπο) όμως με καμάρι δηλώνω πως πλέον έχουν γίνει εξπέρ στο είδος τους και μάλιστα, εκτός από το γεγονός πως άρχισαν να προσέχουν οι ίδιοι,  κάνουν και σε μας παρατηρήσεις (στον πατέρα τους κι εμένα) αν τύχει να μας πέσει ένα ψίχουλο κάτω.. (είδες όταν ξέρεις πως στην δική σου καμπούρα θα πέσει το καθάρισμα;).

Έτσι μετά από όλη αυτήν την πετυχημένη πορεία των τελευταίων χρόνων, φέτος αποφάσισα πως ήρθε η ώρα να γνωρίσουν τον «μαγικό κόσμο» του σιδερώματος!
Γιατί πρέπει να σου εκμυστηρευτώ πως όλα αυτά τα χρόνια διέκρινα μια ανεμελιά να την πω; σκασίλα μου να το πω; @έστηκα να το πω; στην ευκολία που πετούσαν στο καλάθι με τα άπλυτα ρούχα που μπορεί να είχαν φορεθεί λιγότερο και από μέρα..
Η εκπαίδευση λοιπόν άρχισε σποραδικά και σταδιακά, πότε ο ένας πότε ο άλλος σιδέρωναν λίγα από το βουνό με τα ασιδέρωτα με μένα σε ρόλο εκπαιδευτή.. μέχρι προχθές που τους δήλωσα πως το σιδέρωμα θα το έκαναν εκ περιτροπής οι δυο τους για όλο το καλοκαίρι και πως εγώ θα έπιανα σίδερο στο χέρι μου ξανά τον.. Σεπτέμβριο με το ξεκίνημα των σχολείων..

Ά-λ-α-λ-α  τα χείλη των νεαρών!..
Πάθανε τέτοιο σοκ που με το ζόρι ψέλλισαν μερικές διαμαρτυρίες, έτσι το σιδέρωμα πέρασε αποκλειστικά στην δική τους δικαιοδοσία για όλη την καλοκαιρινή περίοδο, με μόνη εξαίρεση τα πουκάμισα που τους είναι δύσκολα και τα αφήνουν σε μένα,  κι επειδή κατά βάσιν είμαι πολύ καλός άνθρωπος, το αποδέχτηκα.
Δεν χρειάζεται να σου πω πως το καλάθι με τα άπλυτα δεν γεμίζει πια με τους ίδιους ρυθμούς, έτσι δεν είναι;

Λοιπόν, για πες.. εσύ μαθαίνεις στα παιδιά σου να βοηθάνε στις δουλειές του σπιτιού;
Θεωρείς πως μόνο τα κορίτσια πρέπει να εκπαιδεύονται σε αυτόν τον ρόλο;
Νομίζεις πως είμαι πολύ σκληρή;

Θα χαρώ να ακούσω την γνώμη και την άποψή σου.



Σχόλια

  1. είχα κανει κι εγω ανάρτηση (τωρα την εχω σβησει)με το πώς εκπαίδευα τους υιούς μου! Βασικά το είχα απωθημένο που απο μικρή μόνο εμένα έβαζε η μάνα μου να κανω δουλειές ,καθως ειχα 2 αδερφια και μια αδερφη ,αλλά αγοροκόριτσο που πού την έψαχνες πού την έβρισκες ,στα γήπεδα να παιζει ποδοσφαιρο με τ'αγορια! ''Φραχταπήδω'' την έλεγε η μάνα μου ,γιατί ήταν συνεχεια έξω και πηδουσε φραχτες για να παιζει...
    όταν λοιπόν μεγαλωσαν τα αγοράκια μου(μικροτερα εκαναν τα βασικά) ήμουν έτοιμη για την εκδίκησή μου ! Κάνουν τα πάντα ,ακόμα και τα καλύμματα του καναπέ θα ισιωσουν με το που θα σηκωθούν και τώρα μαθαίνουν και μαγειρική.Όταν τελειωσουν το φαγητο ,το πιατο και το ποτηρι τους θα τα μαζεψουν αυτά ,που έχουν στρωσει και πριν το τραπέζι.Ακόμα και στην τουαλέτα ,όταν τους ξεφευγει καμιά ''σταλιτσα'' πάνω στο κάθισμα ,θα το καθαρισουν με μωρομάντηλο!Δεν το συζητω για τα θελήματα στο κοντινό μίνι μάρκετ!Θα μου πεις ''εσυ τι κάνεις;'' . Φανταζομαι θα ξερεις πόσο κουραστικό είναι να δίνεις οδηγίες!
    Έχω τη γνώμη λοιπόν πως και τα αγόρια πρέπει να αυτοεξυπηρετούνται και οταν γεράσει η μαμά να της φτιάχνουν κι μια σουπίτσα της προκοπής ,όχι να πέφτουμε στην ανάγκη της νύφης!
    Καλή συνεχεια Τζίνα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Την ανάρτηση σου δεν θυμάμαι να την έχω διαβάσει (ή μήπως την έχω;) .. μην σε γελάσω .. δεν την θυμάμαι, όμως ήμουν σίγουρη πως ειδικά εσύ δεν θα μπορούσες να μην είσαι στο ίδιο κλαμπ!!
      Εμπρός στον δρόμο που ανοίξαμε οι αγορομάνες :p :p

      Διαγραφή
  2. Σκληρη? Παράδειγμα προς μίμηση θα έπρεπε να είσαι και αν έχεις καμιά αμφιβολία και ενοχή θα στις διώξουν όλες οι μελλοντικές σου νυφες! Τους παιρνουμε κακομαθημενους απο τις μάνες τους και τραβαμε εμεις τα ζόρια. Εμπρός στην "κατάργηση" της Ελληνίδας μάνας! <3 (Μιλάω έξω από το χορό, οταν γίνω μάνα ελπίζω να σε ακολουθήσω) Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Aυτό λέω κι εγώ πως οι νύφες μου κανονικά θα πρέπει να μου στήσουν άγαλμα! χαχαχαχαχα

      Διαγραφή
  3. Ως το πέμπτο παιδί της οικογένειας, οφείλω να ομολογήσω ότι τα αγόρια είχαν εξασφαλίσει την καλοπέραση και έτσι ο κλήρος έπεφτε σε μένα :( Μπράβο που κατάφερες να τους εκπαιδεύσεις γιατί όταν θα μεγαλώσουν και χρειαστεί να μείνουν και μόνοι τους τότε θα καταλάβουν την χρησιμότητα όλης αυτής της εκπαίδευσης :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κοίτα, το θεωρώ άδικο επειδή είναι αγόρια να μην συμμετέχουν στις δουλειές του σπιτιού.. ακόμα και κόρες να είχα πάλι θα έκαναν ισότιμα με εκείνες ό,τι τους αναλογούσε δίχως διάκριση (απαπαπα.. είμαι πολύ σκύλα μάνα).

      Διαγραφή
  4. εγω θα σε ευχαριστησω απ την πλευρα των μελλοντικων νυφων σου !!!! και τους μαθαινεις να ειναι ανεξαρτητοι οταν μεινουν μονοι τους αλλα και αργοτερα οταν κανουν δικη τους οικογενεια να βοηθουν στις δουλειες μη τα περιμενουν ολα ετοιμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό τους λέω.. πως ακόμα και όταν κάνουν δική τους οικογένεια θα πρέπει να βοηθάνε την γυναίκα τους και να μη τα περιμένουν όλα στο χέρι.. από κει και πέρα αν οι γυναίκες τους τους κακομάθουν (γιατί τα κάνουμε κάτι τέτοια εμείς οι γυναίκες όταν ερωτευτούμε) κακό του κεφαλιού τους!

      Διαγραφή
  5. πωπω, νιώθω μια ζήλεια να το πω! Το ξέρω ότι μιλάω εκ του ασφαλούς αλλά δεν σου κρύβω ότι κι εγώ παίρνω τον δίχρονο γιο μου και κάνουμε μαζί τις δουλειές... σκούπισμα, στρωσιμο κρεβατιού, ξεσκόνισμα. ΤΟ μόνο θέμα που έχω είναι ο άντρας μου που δεν το θέλει γιατί η μαμά του έχει μάθει τους γιους μόνο να λερώνουν. Ούτε το πιάτο τους δεν μαζεύουν αφού φάνε! Με τον άντρα σου πως τα βγάζεις πέρα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όπως είπα στο σπίτι δεν υπάρχουν αντρικές και γυναικείες δουλειές, ο πατέρας είναι που δίνει πρωταρχικά το παράδειγμα στους γιους.. για να καταλάβεις τις Κυριακές πολύ σπάνια θα μαγειρέψω εγώ.. συνήθως μαγειρεύει ο σύζυγος..

      Διαγραφή
  6. Δεν είμαι μητέρα, αλλά πιστεύω ότι είναι πολύ σωστό αυτό που κάνεις και σίγουρα βοηθητικό για τη ζωή τους όχι μόνο για τη μελλοντική νύφη σου αλλά και για τους ίδιους όταν μείνουν μόνοι τους πχ λόγω σπουδών, δουλειάς κλπ. Η μητέρα μου δυστυχώς δεν είχε την ίδια γνώμη και ο αδερφός μου που μένει χρόνια μόνος του δεν ξέρει ούτε αυγό να βράσει και τυραννάει τη γιαγιά μου που είναι και μεγάλη γυναίκα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μα όταν ξεκίνησα να τους μαθαίνω διάφορες δουλειές δεν είχα στο νου μου τις νύφες αλλά τους ίδιους .. εκτός από την πιθανότητα να χρειαστεί να μείνουν μόνοι θεωρώ πως από την στιγμή που η μητέρα εργάζεται θα πρέπει όλοι μαζί να βάζουν ένα χεράκι στις δουλειές του σπιτιού.. κι όχι να περιμένουν σαν πασάδες τα πάντα στο χέρι.. (αυτό το σενάριο -με μένα μάνα - δεν παίζει) χαχαχα

      Διαγραφή
  7. Όλοι οι άνθρωποι που ζουν σε ένα σπίτι άσχετα από το φύλο τους θα πρέπει να μπορούν να συνεισφέρουν στις υποχρεώσεις που έχει ένα σπίτι. Μέσα σε αυτούς και οι αρσενικοί άνθρωποι. Καλά κάνεις και τους έχεις χρεώσει δουλειές. Χρήσιμο για το μέλλον τους και μάθημα ζωής γενικότερα! Συνυπάρχουμε, αλληλουποστηριζομαστε, ζούμε αρμονικά. Και ως αγορομάνα, μικρών ακόμη αγοριών, πιστεύω πως το παράδειγμά μας και η στάση μας απέναντι σε αυτά τα θέματα είναι καθοριστικά για τα παιδιά μας! Σε φιλώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σου στέλνω κι εγώ τα φιλιά μου και σε καλωσορίζω σε τούτη την γωνιά!

      Διαγραφή
  8. Τις τελευταιες μερες τους εβαζα να κανουν δουλειες και να παιρνουν αστερια. Με αρκετες αντιδρασεις βεβαια. Μολις ειδα την αναρτηση σου τους φωναξα , τους τη διαβασα και δηλωσα.''Αυτα για να μην λετε οτι μονο εσεις τα περνατε και οτι ειμαι κακια. Απο τωρα και περα θα ειμαι πιο αυστηρη γιατι πολυ δουλαρα ρχω καταντησει''. Δεν ιδρωσε και πολυ το αυτι τους αλλα το μηνυμα εσταλει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μην πτοείσαι από τις αντιδράσεις, σιγά μην μας πουν κι ευχαριστώ που τους στρώνουμε σε δουλειά.. εσύ απτόητη.(μπορώ να φανταστώ τί σιχτίρισμα θα μου έριξαν από μέσα τους!) χαχαχαχαχαχαχα

      Διαγραφή
    2. Δεν θα το πιστεψεις! Σημερα ο μεγαλος ζητησε να σιδερώσει. Και φυσικα το δεχτηκα κατευθειαν. Δεν θα διαρκεσει για πολυ αλλα θα το χαρω εστω και λίγο

      Διαγραφή
    3. Μπράβο.. άστον να το κάνει, το αναμενόμενο είναι να βαρεθεί γρήγορα και να τα παρατήσει αλλά θα έχει κάνει ένα μικρό βήμα κι εσύ θα έχεις πάρει την ικανοποίηση πως έστω και "επιδερμικά" τον μύησες στον μαγικό κόσμο του σιδερώματος!

      Διαγραφή
  9. να μου ζήσεις Τζινακι -εκπαιδευτρια!!! φανταζομαι το υφος τους οταν τους ειπες για το σιδερο και γελαω μονη μου...χαχαχαχα... Ειμαι υπερ του νοικοκυριου απο ολους... Οκ ο Νικολας ειναι μικρος για σιδερο αλλα αρχιζει και βοηθαει σε αλλα... Εμπρος στο δρομο που χαραξε η Τζιναααα!!!!φιλια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ακούω και στο.. Μπουμπουλίνα! χαχαχαχαχαχαχαχα

      Διαγραφή
    2. Με κάλυψε απόλυτα, 100% η φίλη η Μάγδα παραπάνω! Μαμά μικρών αγοριών κι εγώ και έχω ακριβώς τις ίδιες απόψεις...Ευγε Τζίνα μου!

      Διαγραφή
  10. Μπράβο Τζίνα!!!Το παράδειγμα σου πρέπει να το ακολουθούν όλες οι μαμάδεσ και όχι μόνο οι αγορομάνες...Τι να πρωτοκάνει και αυτή η μάνα;;;;εργαζόμενη ή μη.Όταν βοηθάμε όλοι μοιράζονται οι δουλειές και όλα είναι πιο ισορροπημένα...εμένα ο μικρός μου (18 μηνών) είναι παρόν στις περισσότερες δουλειές και θέλει και αυτός να συμμετέχει ( ελπίζω μεγαλώνοντας να συνεχίσει στο ίδιο μοτίβο ).Αυτό που κάνεις θα τους βοηθήσει μελλοντικά χωρίς να έχουν την ανάγκη κανενός!!!Και παλι Μπράβο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο μικρούλης σου το βλέπει σαν παιχνίδι και θέλει να κάνει ό,τι και οι μεγάλοι, μεγαλώνοντας θα αλλάξει αλλά από κει και πέρα είναι στο χέρι σου να οδηγήσεις τα πράγματα εκεί που πρέπει :))

      Διαγραφή
  11. Εγώ Τζίνα, έχω 3 αγόρια κι έναν άντρα!
    Εγώ βέβαια είμαι από εκείνες που κλείνω τα μάτια στις πολλές δουλειές και τις περιττές (κατ' εμέ περιττές) δε τις κάνω!
    Δε στρώνω κρεβάτια. Ούτε σιδερώνω. Θεωρώ πως δεν υπάρχει λόγος. Τζάμια δε κάνω κάθε βδομάδα... δεν υπάρχει λόγος από τη στιγμή που την ίδια κιόλας μέρα θα έχουν θολώσει πάλι από δαχτυλιές κτλ...

    Όμως....
    Πάντα τους βάζω να βοηθάνε στο μάζεμα των παιχνιδιών. Πάντα βοηθάνε στο στρώσιμο του τραπεζιού. Κι εννοείται κάνουν βασικά πράγματα που τους αφορούν μόνοι τους. Βγάζουμε ρούχα; τα βάζουμε πλυντήριο!
    Τελειώνουμε τη ζωγραφική; μαζεύουμε μαρκαδόρους κτλ.
    Ποτίζουν τις γλάστρες με τα λουλούδια τους.
    Ετοιμάζουν κάτι πρόχειρο να φάνε...
    Κι άλλα πολλά!!!
    Πρέπει να μάθουν να είναι υπεύθυνα παιδιά. Και πολλά πραγματάκια μπορούν να τα κάνουν μόνοι τους. Κι ας είναι ηλικίες, 7 6 και 4!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχουν την κατάλληλη ηλικία για εκπαίδευση.. καλά κάνεις και τους βάζεις να κάνουν πράγματα .. τρεις γιους ε;;... χμμμμ .. κάτι μου θυμίζεις :)))

      Διαγραφή
  12. Μπραβο βρε Τζινα μου!Ετσι να μαθαινουν για να βοηθουν εσενα κι αργοτερα την γυναικα τους.Νομιζω πως ηρθε η ωρα να σου κανω μια σοβαρη προταση....θες να συμπεθεθεριασουμε;;;;;Διαλεξε κορη!Τα φιλια μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. χαχαχαχαχα αυτά είναι τα τυχερά του blogging, ανώδυνα και αβάδιστα βρίσκεις νύφη όμορφη (τις έχω δει γι'αυτό το λέω) ΚΑΙ Θεσσαλονικιά!! τί άλλο να ζητήσω η γυναίκα;

      Διαγραφή
  13. Ας μιλήσει και μια γιαγιά αγορομάνα! ;-)
    Η εκπαίδευση, ξεκινάει απ΄ τον πατέρα... δλδ δεν μπορείς ν' "απαιτείς" απ΄τα παιδιά σου Π.Χ. Να βοηθούν γενικά ή να μαζεύουν τα πράγματα τους ή να μη καπνίζουν ή να μη λένε ψέματα ή να είναι συνεπείς στα ραντεβού τους ή να βοηθούν στο νοικοκυριό και ο πατήρ να είναι αραχτός, τόσο απλό! Έτσι λοιπόν Τζίνα μου, εκπαίδευσα μαζί με τ' αγόρια μου, τον "καλομαθημένο" β' σύζυγο! Κάτι που πρέπει να γίνει απ' τις πρώτες μέρες του γάμου ή της συμβίωσης... αλλιώς το ψιλοχάνεις, μια και τ' αγόρια ταυτίζονται με τον πατέρα όπως είναι φυσικό!
    Το αποτέλεσμα; Έγιναν εκπληκτικοί νοικοκύρηδες ακόμα και στη ραπτική, σίδερο, μαγειρική κλπ. Και το σημαντικό ο παντρεμένος με παιδιά, ακολουθεί την ίδια τακτική και με τα παιδιά του!
    Μπράβο Τζίνα μου, θα έχεις και εσύ φτιάξει καλούς γαμπρούς... και τυχερές οι νύφες! (εδώ "σηκώνει" πολύ κουβέντα!) χμ!
    Πολλά ΑΦιλάκια καλή συνέχεια και καλή δύναμη σε όλες τις αγορομάνες!
    ΥΓ: Μπράβο και στη Νάσια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολύ σωστά τα λες.. το παράδειγμα το δίνει ο πατέρας στα αγόρια, έτσι και ο δικός μας μπαμπάς είναι παράδειγμα προς μίμηση για τους γιους του, όσο για τις νύφες.. πράγματι είναι θέμα που σηκώνει πολλή κουβέντα, γι'αυτό ας μη το πιάσουμε τώρα :))
      Φιλιά Στεφανία!

      Διαγραφή
  14. Και οταν έχεις κορίτσι που βοηθάει στα παντα οποτε και το μονο αρσενικό (μπαμπάς) στο σπιτι δεν κουνάει δαχτυλάκι τι κανεις; Πως τον εκπαιδευεις; Γιατι τζινακι δεν έχουν κανει όλες οι μαμάδες την δουλειά που έχεις κανει εσυ. Και μην μου πεις οτι τωρα ειναι αργά.
    Μπράβο σου παντως. Θεωρώ οτι μεσα απο ολο αυτο μαθαίνουν ακριβώς τι σημαίνει ισότητα και σεβασμός στον απέναντι που ζούμε μαζι ανεξάρτητα απο το φύλο του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ποτέ δεν είναι αργά Μάρθα.. όλοι και σε κάθε ηλικία "εκπαιδεύονται" αρκεί να το θελήσεις!
      Και δεν είναι λόγια, το εννοώ!
      Φιλιά σε σένα και τα κορίτσια σου :)

      Διαγραφή
  15. Μεγάάάάλος αγώνας αυτός! Λοιπόν, αγορομάνα, παρηγορήσου. Σα μεικτή μάνα έχω να πω ότι ο πιο νοικοκύρης είναι ο γιός κι όχι οι κόρες. Μιλάμε για την αυθόρμητη βοήθεια κι όχι γι΄αυτή που επιβάλλω, συν ότι πλεον κάνει κι ένα σωρό μαστορέματα κι επιδιρθώσεις. Γενικώς κάνει τα πάντα αρκεί η όποια διαδικασία να μην περιλαμβάνει ανοιχτό βιβλίο, διαβασμα και άλλα τέτοια περιττα Ενα κουσούρι έχουν τα αγόρια, κρίνοντας από αδέρφια, ανίψια, άντρα και γιο: δεν βλέπουν. Δε βλέπουν ότι ακριβώς μπροστά τους είναι το μπλουζάκι στη ντουλάπα, το μπουρνούζι στο μπάνιο, η κούπα στο νεροχύτη... Και είναι προθυμα όπως είπαμε, αλλά ΜΙΑ οδηγία τη φορά, ΜΙΑ δουλεία αν πας να το κάνεις πιο περίπλοκο μπλοκάρουν.
    Φιλιά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. χαχαχαχαχα.. άκου δεν βλέπουν!!
      έχεις δίκιο πάντως.. και ναι.. θέλουν μια δουλειά κάθε φορά, τελικά νομίζω πως το κάνω πολλά πράγματα ταυτόχρονα είναι "αναγκαστικό" ιδίωμα των γυναικών (αν μπορούμε ας κάνουμε κι αλλιώς)..

      Διαγραφή
  16. Μάρθα μου! (συγνώμη Τζίνα για την παρέμβαση!)
    Βάλε τα κοριτσάκια σου να εκπαιδεύσουν τον μπαμπά τους, το έκανε και εξακολουθεί να το κάνει μια φίλη μου με τα τρία της κοριτσάκια 3, 5 και 7 χρονών...
    Με πολύ τρυφερότητα, καλοσύνη και χιούμορ αλλά και με (γυναικεία) πονηριά, του λένε: "Το χαρέμι σου, θέλει να σηκωθεί ο μπαμπάκας και να βοηθήσει τη μαμά στο άπλωμα των ρούχων και στο μάζεμα των ρούχων που εμείς απλώσαμε" κλπ κλπ, όλα γίνονται όπως λέει και η Τζίνα φτάνει να υπάρχει Αγάπη σε ότι κάνουμε! :)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Φυσικα και δεν εισαι πολυ σκληρη! Κι εγω εχω ψιλοαρχισει στον 5χρονο μου. Και γιατι θελω βοηθεια αλλα και γιατι θελω μεγαλωνοντας να ειναι εντελως αυτονομος και ανεξαρτητος!
    Καλημερα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Πολύ καλά κάνεις και εύγε! Εγώ από 1 έτους την έβαζα να "βοηθάει" και τώρα είναι 3 και ο μικρός ενός και η εκπαίδευση συνεχίζεται! Η μεγάλη είναι υπεύθυνη για κάποιες δουλειές, όπως το δίπλωμα των ρούχων της, το σερβίρισμα, το πιάτο της στο νεροχύτη, το μάζεμα των παιχνιδιών της. Αλλά με βοηθάει και στα υπόλοιπα, ειδικά στο νεροχύτη και το μαγείρεμα!! Στο μικρό δίνω απλές εντολές και τις ακολουθεί, π.χ. πέταξε το αυτό στα σκουπίδια, δώσε μου τα μανταλάκια κλπ.

    Πιστεύω ότι τα παιδιά πρέπει να εκπαιδεύονται ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ μέχρι στο σημείο που να μπορούν να αυτοεξυπηρετηθούν απόλυτα μόνα τους σε όλους του τομείς. Από κει και πέρα, ότι περισσότερο μάθουν, καλό θα τους κάνει και όχι κακό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ξέρεις είναι σημαντικό για την κόρη σου μεγαλώνοντας να δει πως δεν πέφτει σε κείνη αποκλειστικά ο κλήρος για τις δουλειές επειδή είναι γυναίκα, αλλά και για τον γιο σου να δει πως δεν εξαιρείται επειδή τυχαίνει να είναι άντρας και εν τέλει να νιώσουν πως έχουν τις ίδιες υποχρεώσεις!

      Διαγραφή
  19. Τζίνα μου συμφωνώ απόλυτα με την τακτική σου. Άσχετα με το φύλο των παιδιών, πιστεύω ότι πρέπει να μαθαίνουν να συμμετέχουν σε κάτι που δεν αφορά μόνο τα ίδια άλλα και τα άλλα μέλη μιας ομάδας μέσα στην οποία ζουν. Τώρα είναι η οικογένειά τους αύριο θα είναι η ευρύτερη κοινωνία. Επιπλέον τους δίνεις το μήνυμα ότι ξέρεις να βάζεις όρια, και ότι κι εσύ έχεις ανάγκες. Τέλος επειδή μαθαίνουν να τα βγάζουν πέρα αυξάνεται η αυτοπεποίθησή τους. Μπράβο και πάλι μπράβο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ξέρω πως έτσι πρέπει και πως είναι σωστό και καλό για κείνους να συμμετέχουν και να μαθαίνουν να αυτοεξυπηρετούνται, είναι όμως στιγμές που νιώθω τελείως "σκύλα".. :))

      Διαγραφή
    2. Καλώς ήρθες στο club των χειρότερων μαμάδων του κόσμου! :)

      Διαγραφή
  20. Σιγά μη διαφωνήσουμε!!!! Ρισπέκτ και ξανά ρισπέκτ Τζινάκι!!! Γέλασα πολύ με τις περιγραφές σου:)
    Πιστεύω η νέα γενιά είναι πολύ καλομαθημένη και αυτό μόνο κακό είναι. Φυσικά γι'αυτό φταίμε οι γονείς.
    Και οι δικοί μου γονείς δούλευαν και με την αδελφή μου μάθαμε απο μικρές να μαγειρεύουμε και να κάνουμε όλες τις δουλειές του σπιτιού. Κάθε Σάββατο ηταν η μέρα γενικής καθαριότητας. Και ο μπαμπάς μου βοηθούσε και ακόμα βοηθάει. Αν ρωτήσεις τη μαμά μου, έχει να πιάσει σφουγγαρίστρα τουλάχιστον 30 χρόνια:)
    Με τα δικά μου παιδιά παραλίγο να κάνω το λάθος και να τα κάνω Δούκισσα και Κόμη που κάθονται στον καναπέ και τα περιμένουν όλα έτοιμα. Ευτυχώς ξύπνησα εγκαίρως και τους έχω βάλει στο τρυπάκι πως βοηθάμε όλοι: ξεσκονίζουν, κάνουν πάτωμα με swiffer, αδειάζουν/γεμίζουν πλυντήρια πιάτων και ρούχων, πλένουν βεράντες και παντζούρια, βοηθάνε στη μαγειροκή-ζαχαροπλαστική και τελευταία ξεκίνησε η 10χρονη κόρη μου να σιδερώνει κιόλας και το ανησυχητικό είναι πως της αρέσει:)))
    Τον άντρα μου όμως 15 χρόνια τώρα δεν μπορώ να τον εκπαιδεύσω! Βοήθειααααα:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ο άντρας Δημητρούλα μου είναι λίγο "χαμένη υπόθεση" τώρα πια.. παρηγορήσου όμως γιατί έχεις βάλει τα παιδιά στον ίσιο δρόμο.. χάρηκα που πέρασες.. μην χάνεσαι βρε!

      Διαγραφή
  21. Μπορει να μην σχολιαζα αλλα αναρτηση σου δεμ εχασα να ξερεις !!!!!
    Μια χαρα το κανεις με τα παιδια σου. Μακαρι να ηταν ολες ετσι!!!!
    Σε φανταζομαι σε ολα τα σκηνικα και γελαω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Πως μου ξέφυγε εμένα αυτή η ανάρτηση! Καταρχήν για να απαντήσω στα ερωτήματα σου, δεν θεωρώ ότι οι οικιακές δουλειές έχουν φυλετικό προσανατολισμό! Κάθε παιδί ανεξαρτήτως φύλου θα πρέπει να είναι νοικοκύρης-α για τον εαυτό του πρώτα από ολα! Σκληρή δεν σε θεωρώ, σε θεωρώ όμως αποφασιστική! Βέβαια έχει να κάνει και με το τι προσλαμβάνουσες έχεις στην ζωη σου. Είμαι παιδί πολύτεκνης οικογένειας, πάντα μα πάντα με θυμάμαι να κάνω ΠΑΡΑ πολλές δουλειές του σπιτιού και από πολύ μικρή ηλικία. Αυτό λοιπον με πήγε στην αντίθετη κατεύθυνση: πως εγώ που θυμάμαι ότι για να βγω ένα σάββατο βράδυ θα έπρεπε να είχα γυαλίσει το σπίτι, θα το κάνω αυτό -που το μισούσα- στα παιδιά μου? καταλαβαίνεις ότι κινδυνεύω να φτάσω στο άλλο άκρο. Για να είμαι ειλικρινής όμως, το προσπαθώ στο μέτρο του δυνατού και στον βαθμό που μου επιτρέπει η ηλικία τους γιατί τα δικά μου είναι και μικρά ακόμη. Το κάνω όμως σαν παιχνίδι, του στυλ ''ελάτε να παίξουμε οικογένεια καινα καθαρίσουμε το σπίτι γιατί θα έρθουν καλεσμένοι στο σπίτι της υποτιθέμενης οικογένειας μας''. Έτσι όχι μόνο δουλειές κάνουν, αλλά δεν τους φαίνεται και αγγαρεία. Τώρα για το μέλλον θα δείξει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είπες μεγάλη αλήθεια τώρα.. πράγματι τα βιώματα που είχαμε σαν παιδιά χαρακτηρίζουν σε μεγάλο βαθμό και την συμπεριφορά μας ως ενήλικες..
      Φαντάζομαι πως κι εγώ θα λειτουργούσα παρόμοια με σένα αν είχα τις ίδιες παιδικές εμπειρίες.. πάντως είσαι συνειδητοποιημένη και το παλεύεις κι αυτό έχει σημασία!

      Διαγραφή
  23. Απολαυστική αναρτηση!!! Και εμεις.προσπαθουμε.να μαθουμε.να κανει καμμια.δουλιτσα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έτσι.. σιγά.. σιγά κι από μικρά ώστε όταν μεγαλώσουν να είναι χρήσιμοι στον εαυτό τους!

      Διαγραφή
  24. Καλησπέρα Τζίνα!!! Είμαι μαμά ενός 3χρονου αγοριού και πιστεύω ότι πρέπει όλοι να βοηθάνε στο σπίτι ασχέτως φύλλου. Ακόμα και τώρα προσπαθώ να τον βάλω να κάνει κάποια πράγματα που μπορεί, για παράδειγμα αν είναι να βάλω σκούπα έρχεται τρέχοντας να κάνει αυτός και γενικά θέλει να κάνει αυτός κάποια πράγματα. Ελπίζω και στο μέλλον να δείχνει τόσο ενδιαφέρον για τις δουλειές του σπιτιού.
    (Από το πάρτυ του https://marthablogging.com έρχομαι!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλωσόρισες Τessie, μα αυτός είναι ο σκοπός όταν ξεκινάμε από μικρά να τα βάζουμε να μαζεύουν τα παιχνίδια τους ή το δωμάτιο τους.. να εκπαιδευτούν σιγά σιγά έτσι ώστε να μπορούν να κάνουν βασικά πράγματα και να μη τα περιμένουν όλα στο χέρι!
      Ευχαριστώ για την επίσκεψη :)

      Διαγραφή
  25. Ειλικρινά σε συγχαίρω Τζίνα μου! Θα γίνουν χρήσιμοι άνθρωποι και θα μάθουν σιγά σιγά να είναι αυτόνομοι! Από το πάρτυ της Μάρθας έρχομαι αυτή τη φορά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις